COVID-19, beweging en voeding

Heeft u COVID-19 gehad en bent u hiervan herstellende?

In deze folder worden algemene beweeg- en voedingsadviezen gegeven om aan te sterken nadat u symptomen van COVID-19 heeft gehad en/of na de behandeling van COVID-19. De combinatie van lichaamsbeweging en voedingsadviezen zijn belangrijk voor het fysiek herstel na COVID-19.

Het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat patiënten met (symptomen van) COVID-19 inactief zijn geweest als gevolg van vermoeidheid, kortademigheid, koorts, ziekenhuisopname enzovoorts. Dit kan ertoe geleid hebben dat u conditioneel en qua spierkracht achteruit bent gegaan.

Daarom is het belangrijk om samen met de fysiotherapeut te bekijken, hoe u het bewegen in het dagelijks leven weer kan opstarten.

Maar wanneer is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen?

 • Ik ben sneller kortademig dan voorheen;
 • Ik ben veel sneller moe dan voorheen;
 • Ik kan mijn dagelijkse activiteiten niet uitvoeren zoals voorheen;
 • Ik kan een minder grote afstand lopend afleggen zoals voorheen;
 • Ik loop nu met een loophulpmiddel, zoals rollator, stok

Tevens kunt u onbedoeld gewichtsverlies hebben door ondervoeding. Dit komt met name doordat het ziekteproces veel energie van uw lichaam vraagt. Ook kunt u bijkomende klachten zoals misselijkheid, braken, diarree en verminderde voedingsopname ervaren die ook zorgen voor ondervoeding. Vaak gaat dit gepaard met verlies van spiermassa wat ook weer negatieve gevolgen voor de gezondheidstoestand en lichaamsfunctionaliteit heeft.

Wanneer kunt u spreken van ondervoeding?

Verliest u gewicht zonder dat u probeert af te vallen? Wanneer u in een maand ongewenst meer dan 5 procent van uw gewicht verliest, of in een half jaar meer dan 10 procent, dan is er sprake van ondervoeding.

Ondervoeding is niet hetzelfde als ondergewicht. Iemand met een BMI < 18,5 kg/m2 heeft een te laag lichaamsgewicht. Maar hoeft niet per se ondervoed te zijn. Iemand met overgewicht kan ook ondervoed zijn, het gaat erom hoeveel procent u onbedoeld bent verloren van uw lichaamsgewicht binnen een maand of binnen een half jaar.

Door de samenwerking met Eline van Eline Food & Coaching, diëtistepraktijk, is het altijd mogelijk om advies te ontvangen over uw voedingspatroon in combinatie COVID-19 en bewegen. De diëtiste, Eline, beschrijft hier al enkele adviezen:

Om optimaal te herstellen zijn eiwitten in combinatie met beweging belangrijk om weer spiermassa op te bouwen. Het is daarom belangrijk om voldoende energie en eiwitten te nuttigen samen met voldoende vitaminen en mineralen uit voeding. Daarnaast is het ook belangrijk de eiwitten goed over de dag heen te verdelen voor een optimale benutting.

Onderstaand een kort overzicht van eiwit verrijkte voeding:

 • Zuivel: volle kwark, yoghurt, kefir, karnemelk, kaas en melk etc.
 • Kip: kippenbout, kipfilet etc.
 • Vlees: biefstukje, varkenshaasje, runderlapje etc.
 • Vis: zalm, makreel, haring, tonijn, paling, sardientjes, kabeljauw etc.
 • Ei: gebakken of gekookt lekker met wat mayonaise
 • Vegetarisch: miso, tempeh, tofu etc.
 • Peulvruchten: linzen, kikkererwten, tuinbonen etc.
 • Noten en zaden: walnoten, cashewnoten, pecannoten, pijnboompitten, zonnebloempitten etc.

De focus bij Eline ligt met name op pure en onbewerkte voeding. Zoals u ziet hierboven. Het streven is om zoveel mogelijk eiwitten te halen uit voeding dat te krijgen is in de winkel, bakker, slager etc.

Daarom werken wij samen met Eline, diëtiste van Eline Food & Coaching. Zij zal samen met u kijken waar nog winst te halen valt binnen uw voedingspatroon op het gebied van energie, eiwitten en voldoende vitaminen en mineralen. Samen kijkt ze wat haalbaar en praktisch is zodat u het toe kunt blijven passen binnen uw leefstijl.

Om de patiënten met (symptomen van) COVID-19 zo goed mogelijk te helpen heeft Aron Vissers een cursus gevolgd voor het behandelen/begeleiden van (ex-)COVID-19 patiënten tijdens hun revalidatietraject. Voor zowel de COVID-19 patiënten die thuis ziek zijn geweest als voor patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen is het mogelijk om gebruik te maken van deze behandeling. Hiermee willen wij u de meest gerichte zorg bieden na COVID-19. Dus wacht niet te lang en vraag ons om advies of plan een afspraak in.

Wij helpen u graag!

Heeft u verder vragen?

Neem dan contact op:

Fysio Ospel

Aron Vissers

Eline Food & Coaching