Fysiotherapie
Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dat wil zeggen functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Denk aan; te gespannen spieren, peesontstekingen, bandpijn en artrose. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.
Wat is fysiotherapie?
De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. Hiermee probeert hij de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is of leert u hoe u zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan. Oefenen is eventueel ook mogelijk in groepsverband. Of fysiotherapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens de screening en/of de intake en onderzoek maar is tevens afhankelijk van uw eigen inzet.
Voor welke klachten is fysiotherapie geschikt?
Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kunt u denken aan:
- pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten
- zwelling van gewrichten
- krachtvermindering
- bewegingsbeperking
- stijfheid
- problemen met bewegen
- evenwichtsstoornissen
- ademhalingsproblemen
- vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering, een andere onderliggende aandoening
Wat gebeurt er tijdens het eerste consult?
Als u zich zonder verwijzing meldt, wordt er een afspraak gemaakt voor een screening. Tijdens de screening wordt uw klacht uitgevraagd en wordt er gekeken of er een indicatie is voor fysiotherapie. Tevens wordt er vastgesteld of het wellicht verstandig is dat uw klachten toch door de huisarts worden bekeken. Is dit het geval, neemt de fysiotherapeut contact op met uw huisarts en verwijst u terug. Als er een indicatie is voor fysiotherapie volgt er een intake en onderzoek na screening. Er worden eventueel aanvullende gegevens gevraagd en er vindt een lichamelijk onderzoek plaats.
Verwijzing en vergoeding
Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van de arts naar de fysiotherapeut. Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor fysiotherapie (en zijn specialisaties) is opgenomen in uw polis.Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij een contract gesloten en kunnen we de nota’s direct indienen. Is dit niet het geval dan krijgt u een nota, die u zelf bij uw verzekeringsmaatschappij in kunt dienen. De vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.
Opleiding
U kunt terecht bij:
Gijs Vrenken
Algemeen fysiotherapeut, Master Manueel Therapeut (Msc.), Sportrevalidatie, Medical taping, Echografie & Shockwave
Eric van Mouric
Algemene fysiotherapie, Kinderfysiotherapie, ClaudicatioNet (looptraining)
Romy Donkers
Algemeen fysiotherapeut, Master Oncologie fysiotherapeut (Msc.), Oedeemtherapeut en steunkousen aanmeten
Lieke Wijnands
Algemeen fysiotherapeut, Master Geriatrie fysiotherapeut (Msc.), sportrevalidatie, echografie & shockwave en Medical taping.
Aron Vissers
Algemeen fysiotherapeut, Sportrevalidatie, Medical taping, Covid 19 revalidatie, Hart, vaat en longrevalidatie, Claudicatio / looptraining
Laura de Brouwer
Algemeen fysiotherapie, Sportfysiotherapie i.o., Sportrevalidatie, Covid-19 revalidatie, Fysiotherapie bij Reuma